LåganBygg Program för byggnader med mycket låg energianvändning

Förenklad energideklaration

En teoretisk analys om förenklade metoder att fastställa ett småhus energiprestanda kan användas med bibehållen kvalitet jämfört med gängse energideklarationer.

Det kommer att krävas mycket omfattande åtgärder i det existerande byggnadsbeståndet om målen för EU-direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) ska nås för småhussektorn. Mer förmånliga lånevillkor kan möjliggöra energirenovering, men för att bank- och finanssektorn ska kunna bevilja detta behöver de verifieras genom energideklarationer för att undvika risk för ”greenwash” och snedvriden konkurrens mellan banker. Detta skulle innebära att upprepade energideklarationer behöver tas fram, en före och en efter renovering. Med dagens kostnader för att ta fram en energideklaration riskerar detta att stjälpa lönsamheten i energieffektiviseringsåtgärderna.

Energideklarationen har idag två funktioner: att fastställa en byggnads energiprestanda och att föreslå kostnadseffektiva energiåtgärder. Att fastställa energiprestandan för ett småhus skulle kunna genomföras av en energiexpert med en enklare analys utan platsbesök, och på så vis minska kostnaderna för att genomföra energideklarationen. Denna studie syftar till att teoretiskt undersöka om förenklade metoder att fastställa ett småhus energiprestanda kan användas med bibehållen kvalitet jämfört med gängse energideklarationer. Detta görs genom att systematiskt analysera energiberäkningar med metoder som effektsignatur, dels genom en beräkningsmodell i BV2, dels genom faktiskt mätdata från småhus som kan erhållas från energibolaget.

 För att veta mer om projektet, kontakta Maria Jangsten på CIT Renergy.

Kalendarium