För att nå resurseffektivitet och låg energianvändning i bebyggelsen behövs nytänkande och större perspektiv. Utöver det är effektbristen i stamnäten ett faktum för flera kommuner idag. Genom att få byggnader att samspela och dela energi i en Energigemenskap kan effektbehov minskas samtidigt som Energigemenskapen kan bidra till uppbyggnad av kapacitet och ökad flexibilitet. Men för att göra detta praktiskt är det flera aktörer som behöver samspela. Utmaningarna ligger inte endast i projektering och byggnation, utan mångt om mycket i styrning, ägandefrågor, affärsmodeller, juridiska utmaningar och styrmedel.
För att nå nationella energi och klimatmål behöver olika företag, entreprenörer, fastighetsägare, kommuner och energibolag samverka för att skapa samhällsnytta samtidigt som de enskilda aktörernas intressen tas om hand. Då kan vi skapa smarta stadsdelar.
Lågans fördjupningsområde Smarta stadsdelar och energigemenskaper drivs gemensamt med Belok och BeBo. Syftet är att dels öka kunskaps- och erfarenhetsspridning som bidrar till att fler företag är öppna för och driver på innovativa lösningar för resurseffektivitet. Dels att identifiera projekt och satsningar som bör initieras, eller nya verktyg som bör tas fram, som stöd för att uppnå den smarta stadsdelen.
Fördjupningsområdet avser att bidra till att entreprenörer och exploatörer i samverkan med olika aktörer så som fastighetsägare, kommuner, energibolag, arkitekter och stadsplanerare på ett effektivt sätt kan vara med och bidra till att bygga hållbara stadsdelar och energigemenskaper genom utnyttjande av ”smart” teknik, digitalisering och effekthantering.
Kontakta gärna Mette Lager, CIT Renergy, om du har frågor eller är intresserad av att delta i fördjupningsområdet.
|