LåganBygg Program för byggnader med mycket låg energianvändning

LÅGAN bjöd in till webbinarium om Hur kan vi minska energi- och klimatpåverkan från byggnation?

Den 29 maj 2024 genomförde LÅGAN ett webbinarium inom Fördjupningsområdet Byggprocesser och resurseffektiv byggarbetsplats. Ta del av dokumentationen här.

ricardo-gomez-angel-zaxoaZVazCs-unsplash.jpg

Webbinariets första presentation fokuserade på ett EU-finansierat Interregprojekt, Scandinavian Sustainable Circular Construction – S2C, som vill höja kunskapsnivån och förändra attityden kring att bygga hållbart. Peter Berg, Innovatum Science Park, berättade om den kunskap, vägledningar och verktyg som samarbetet mellan kommuner och offentliga aktörer från Sverige, Norge och Danmark resulterat i.

Björn Ravemark, Helsingborgshem, och Ludvig Dahlqvist, NCC, berättade om flerbostadshusen i kvarteret Kungsörnen på Högasten i Helsingborg, som NCC byggt på uppdrag av Helsingborgshem där man genom att aktivt arbeta med att minska klimatpåverkan från byggprojekt lyckades närmare halvera den mot ett jämförbart byggprojekt.

”För att kunna genomföra förändringar så behöver vi samarbeta över hela värdekedjan - från beställare till maskintillverkare och alla däremellan” - Andreas WALL, Volvo Construction Equipment, som höll den sista presentationen delade med sig av erfarenheter från bland annat projekt med 100% elektrifierad byggarbetsplats och vad det innebar för CO2-besparingar.

Webbinariet avslutades med en workshop för att identifiera aktuella frågeställningar, behov av kunskapsuppbyggnad och där deltagarna fick möjlighet att ge förslag på hur LÅGAN kan hjälpa och stötta i deras arbete med att minska energi- och klimatpåverkan från byggnation. Dokumentationen från webbinariet är tillgänglig nedan, och utgör underlag för fortsatta aktiviteter inom Fördjupningsområdet.

Kontakta gärna Alexander Gerdin och Helena Nakos Lantz  vid frågor eller idéer.

Presentationer:

Kalendarium