LåganBygg Program för byggnader med mycket låg energianvändning

Energihjälpen som branschstandard

LÅGAN och Sveby har tagit fram anvisningar för att beskriva hur primärenergital och energiklass ska beräknas och presenteras utifrån mätdata i ett energiuppföljningssystem. Anvisningar har även tagits fram för att Energihjälpen ska kunna användas i energiberäkningsprogram och säkerställa att relevanta energidata inte ändras eller tappas bort under byggprocessens gång. Som ett komplement har dessutom en guide tagits fram som syftar till att beskriva hur beräkning och verifiering av primärenergital och energiklass ska kvalitetssäkras och dokumenteras. 

För att uppnå eller överträffa avsedd energiprestanda vid nyproduktion, en energirenovering eller i den dagliga driften av en byggnad behöver samtliga inblandande aktörer ha korrekt och lättillgänglig information om byggnadens energianvändning. Kommande införande av Möjligheternas byggregler kommer att innebära mer branschansvar, samt att taxonomiförordningen kräver uppmätt energiprestanda.

I LÅGAN och Svebys genomförda förstudie "Energihjälpen som branschstandard" (2023) framkom att leverantörer av energiberäkningsprogram och energiuppföljningssystem är positiva till en standardisering av beräkning av primärenergitalet.

Under 2024 pågick ett arbete med att ta fram anvisningar för hur beräkning och verifiering av primärenergital och energiklass ska presenteras, dokumenteras och kvalitetssäkras. Anvisningarna består av följande dokument samt ett tillhörande Excelblad:

  1. Anvisning för energiberäkningsprogram med formulär. Dessa har som utgångspunkt Energiberäkningsprogram med anvisningar för dokumentation och presentation av beräkningsindata och resultatpresentation. Dels för dokumentering inför bygglov, dels för dokumentering i energiuppföljningsprogram. Avsikten är att oavsett typ av energiberäkningsprogram ska det vara lätt att läsa av energiprestanda och förstå vilka energirelaterade parametrar som energiprestandan baseras på. Detta kan till exempel underlätta kontroll vid bygglov och felsökning när energiprestanda inte uppnås.
  2. Anvisningar för beräkning av primärenergital och energiklass utgående från mätdata i ett energiuppföljningssystem. Dessa beskriver hur primärenergital och energiklass ska beräknas utifrån mätdata i ett energiuppföljningssystem och där presenteras och dokumenteras. Avsikten är att månadsvis få ett uppdaterat och kvalitetssäkrat primärenergital för den specifika byggnaden.
  3. Guide för tredjepartsgranskning av Energihjälpen -kvalitetssäkring av beräknad och uppmätt energiprestanda. Syftet med denna guide är att säkerställa att de två anvisningarna ovan används på korrekt sätt genom kontroll av tredje part. Avsikten är att byggnadens primärenergital ska vara kvalitetssäkrat och därmed kan jämföras med primärenergital för andra byggnader.
  4. Exempel på uppföljningar i Energihjälpen (Excell)
    Som bland annat kan användas vid verifiering av att energiuppföljningssystem räknar rätt

Ta del av anvisningarna och tillhörande dokument nedan:

Kalendarium